Portfolio

Van september tot en met december 2019 schreef ik 25 interviews, ‘praktijkverhalen’ over de voorbereidingen die overheden treffen op de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2021. De verhalen gingen over participatie, cultuurverandering en integraal samenwerken en zijn terug te lezen op de website Aandeslagmetdeomgevingswet.nl
Begin 2017 mocht ik een half jaar lang het personeelsblad van het RIVM, de rivm#Dia maken. Een gevariëerde opdracht met veel variatie en uitdaging. Uiteindelijk schreef ik de meeste artikelen zelf. Ontzettend mooi om zulke gedreven professionals te interviewen over hun belangrijke werk voor de volksgezondheid en het milieu. Ik kijk met trots terug op die artikelen, met name op het openhartige interview met een onderzoeker die door een concurrent stevig in de media werd aangevallen op haar onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten van alcohol en weinig steun ervoer van haar collega’s. Hoewel het personeelsblad digitaal is, is het helaas niet beschikbaar buiten het RIVM-netwerk, dus ik kan de e-zines niet delen.
Een droom die uitkwam. Het is een cliché, maar ik kan mijn baan bij de VARA niet anders omschrijven. Toen ik acht was spaarde ik oude VARA-gidsen en nu, bijna dertig jaar later, mocht ik als redacteur van Biografie.vara.nl in Hilversum in de archieven duiken om artikelen te schrijven over bekende VARA-programma’s en -coryfeeën. En overigens ook over onbekendere mensen die belangrijk zijn geweest voor de VARA. Zo herinner ik me het artikel over het jong gestorven hoofd Drama Herman Fortuin. Bij de artikelen zocht ik videofragmenten die ik zelf leerde monteren. Een geweldige tijd. De Biografie-site kwam voort uit de prachtige kloeke biografie die Huub Wijfjes schreef over de VARA (VARA. Biografie van een omroep). Boek en site verschenen kort voor het 85-jarig bestaan in 2010. Toen de aandacht na dat jubileumjaar afnam en het onderhoud van de Biografie-website teveel publiek geld kostte, is de site helaas offline gegaan. Zonde, want het was een prachtig naslagwerk.
Van april 2006 tot december 2018 werkte ik bij IDG Nederland. Eerst als internetjournalist bij Webwereld.nl, later als eindredacteur voor ComputerTotaal.nl. Een fantastische en leerzame tijd waar ik mijn passies schrijven en computers kon combineren. Ik bezocht congressen in binnen- en buitenland en voelde topmannen van o.a. RIM (Blackberry) en Mediamarkt aan de tand. Vooral KPN en het gewraakte product ‘Internetplusbellen’ moesten het vaak ontgelden. Hoogtepunt waren de kamervragen die mede naar aanleiding van mijn artikel over de handel in EU-domeinnamen gesteld werden. Veel nieuwsartikelen zijn door andere sites overgenomen en daar nog vindbaar via Google. Het archief van Webwereld zelf gaat helaas niet ver genoeg terug om mijn artikelen én de podcasts die ik maakte nog terug te kunnen vinden.
Na schoolkranten, opleidingsblaadjes en het verenigingsblad van de literaire studentenvereniging, was de EduSite mijn eerste professionele kennismaking met redactiewerk. Als studentassistent werkte ik ruim drie jaar lang, van 2001 tot 2004, als online redacteur bij deze site over ict-gebruik in het hoger onderwijs, via de ict-organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Een enorm leerzame tijd, met als hoogtepunt een reis naar het Educause-congres in Atlanta (VS).